webmaster: josef.slerka@gmail.com

advent 2010

Vážení členové a příznivci hnutí ACAT,
další dopis, který Vám nabízíme k podpisování a jako námět pro přímluvné modlitby, je adresován prezidentu Republiky Senegal. V této krásné zemi na západoafrickém pobřeží lze v poslední době konstatovat návrat k mučení jako součásti justiční procedury. V dubnu 2007 zemřel na policejním komisařství v městě Kolda jižně od Dakaru Dominique LOPY (25), který byl zatčen za krádež televizoru a bitím měl být přinucen k tomu, aby prozradil, kam televizor ukryl. Jeho rodina podala stížnost, za tři roky však vyšetřování nevedlo k žádnému výsledku. Používání mučení je systematické a pachatelé nejsou většinou voláni k odpovědnosti ani tehdy, když jejich oběti na následky mučení zemřou.

Dopis je velmi zdvořilý. Ať už odešlete své podpisy přímo do Senegalu, nebo na mou adresu, za český ACAT Vám děkuji.

Blíží se Den lidských práv 10. prosince. Doporučuji pro tento den zejména akce oznamované na www.amnesty.cz. ACAT připravuje program připomínající Den lidských práv na 13. 12. Sejdeme se v kostele sv. Terezičky v Praze 8 na Kobyliském náměstí. Zúčastníme se mše, která začíná v 18,30, a pak uskutečníme valnou hromadu naší asociace a besedu s panem Danielem Hermanem, ředitelem ÚSTR. Všichni jsou srdečně zváni.

S pozdravem
Monika Žárská

Dopis senegalskému prezidentovi si můžete stáhnout zde ve formátu RTF (pro MS Word aj.)


září 2010

Vážení členové a příznivci hnutí ACAT,
další dopis, který Vám nabízíme k podpisování a jako námět pro přímluvné modlitby, je adresován prezidentovi Uzbekistánu. Norboi Kholzhigitov (ponechávám jméno v anglické transkripci) se nachází v kritickém zdravotním stavu v uzbeckém vězení. V roce 2005 byl jako aktivista, který hájil práva farmářů ve své obci v Samarkandské oblasti, odsouzen k 10 rokům vězení. Obvinění, která proti němu byla vznesena, byla zjevně vykonstruována s cílem potrestat ho za to, že se odvážil kritizovat porušování lidských práv. Byl uznán vinným z „hanobení“, „protistátních deliktů“ a „podvodu“. Jeho manželka na jaře oznámila, že mu od začátku věznění byla upírána lékařská péče, přestože trpí cukrovkou, a nyní je ve velmi zbědovaném stavu; vypadaly mu zuby, nemůže rozžvýkat potravu a zhubl o 40 kg.

Dopis je velmi zdvořilý. Ať už jej podepsaný odešlete na naši adresu, nebo přímo do Taškentu, za český ACAT Vám děkuji. Více informací v angličtině a francouzštině najdete na www.fiacat.org. Tímto případem se zabývala také Amnesty international www.amnesty.cz.

S pozdravem
Monika Žárská

Dopis uzbeckému prezidentovi si můžete stáhnout zde ve formátu RTF (pro MS Word aj.)


Velikonoce 2010

Vážení členové a příznivci hnutí ACAT,
další dopis, který Vám nabízíme k podpisování a jako námět pro přímluvné modlitby, je adresován prezidentce Filipínské republiky. Se zvláštním důrazem na poselství Velkého pátku jej společně formulovali členové filipínského a švýcarského ACATu. Na Filipínách byl v roce 2006 zrušen trest smrti, a 12. listopadu 2009 prezidentka Gloria Macapagal Arroyo vyhlásila zákon o zákazu mučení. Nyní jde o to, aby byla novému zákonu přizpůsobena praxe v soudnictví a v policii a pachatelé aby přestali být beztrestní, píše se v dopise. Filipínský stát čekají v květnu tohoto roku prezidentské volby. Přes 80 % obyvatel jsou křesťané, muslimská menšina je však velmi ofenzivní a domáhá se v některých oblastech zavedení práva šaría.

Ať už odešlete své podpisy přímo do Manily, nebo na mou adresu, za český ACAT Vám děkuji.

S radostí oznamuji, že se našel student, který je ochoten starat se o naše webové stránky, a nebudou už tedy tak zanedbané jako poslední dva roky.

S pozdravem a s přáním požehnaných svátků Vzkříšení
Monika Žárská

Dopis prezidentce Filipínské republiky si můžete stáhnout zde ve formátu RTF (pro MS Word aj.)


leden 2010

Vážení členové a příznivci hnutí ACAT,
další dopis, který Vám nabízíme k podpisování a jako námět pro přímluvné modlitby, je adresován generálnímu státnímu zástupci Ruské federace.

Stručný obsah dopisu v češtině:

Mám starost o čečenskou rodinu Ibragimových. 21. října 2009 byl v čečenském hlavním městě Grozném zatčen student Said-Sálek Ibragimov, pocházející z okresu Urus-Martan. Několik hodin předtím provedly bezpečnostní síly domovní prohlídku v jeho bydlišti. Said-Sálek Ibragimov se tehdy nacházel v Grozném. Přítomny byly zpočátku jen jeho manželka a osmdesátiletá babička. Když přišel jeho strýc, Adnan Ibragimov, i on byl spolu s osmdesátiletou ženou vyslýchán na policejní stanici. Téhož dne se na policejní služebně setkal se synovcem a byl svědkem toho, že se mu vyhrožuje smrtí. Když Adnan Ibragimov chtěl na státním zastupitelství podat žádost o vyšetření zatčení příbuzného, úředníci mu sdělili, že tím ohrožuje sebe i svou rodinu. Žádám rychlé a nestranné vyšetření zatčení Said-Sáleka Ibragimova a jeho ochranu před mučením a smrtí. Podle některých zpráv v domě zatčeného během domovní prohlídky vypukl požár. Požaduji řádné vyšetření i této okolnosti.

Ať už odešlete své podpisy přímo do Moskvy, nebo na mou adresu, za český ACAT Vám děkuji.

S pozdravem
Monika Žárská

Dopis generálnímu státnímu zástupci Ruské federace si můžete stáhnout zde ve formátu RTF (pro MS Word aj.)

NAVRCHOLU.cz